måndag 29 september 2014

Tankar om livet och bilder från Lunden

Stigen i Lunden passerar ormöga, spetsmössa, rönnspirea, myskmadra och leder fram till bänken med kornell 'Ivory Halo' och klättrande humle. Bilden är tagen vid skymning en sensommardag.
 
Livet susar förbi. Just nu tror jag familjens ledord är anpassning. Vi anpassar oss till en vardag med en liten bebis igen, det var ju ett tag sedan. Vi anpassar oss till det underbara livet med mer hemmatid för mig. Jag trivs med att vara hemma, har liksom inte behovet av att träffa folk vareviga dag. Missförstå mig inte, livet som hemmaförälder har ju definitivt sina utmaningar, men jag trivs med att lägga min tid, mitt engagemang på min familj. Jag tror både barn och föräldrar får igen det. Och inte minst samhället för den delen.
 

Äntligen börjar stigen i Lunden få ett mer naturligt uttryck där den bäddas in av skön grön växtlighet. Här brunnäva och myskmadra. Och ogräs förstås.

Och jag trivs med att ta ansvaret för mina barns uppfostran och lärande om livet. Jag känner inte att jag vill lämna över hela det ansvaret till skola, dagis och fritids. Detta innebär att barnen kommer hem tidigt och att vi är rätt aktiva om eftermiddagarna, även om aktiviteterna som sagt behöver anpassas till alla olika behov som råder, och det är som sagt inte det lättaste.

Som exempel har jag gett mig den på att passa på att utnyttja tiden till att låta mina barn lära sig rida. Så två dagar i veckan har vi ansvaret för en liten ponny som de får rida på och ta hand om. Det ser nog ganska roligt ut med en fyraåring på hästryggen och sen en mamma som håller i grimskaftet samtidigt som hon puttar vagnen med lillebror i :-). Trots stora logistiska utmaningar med detta så ger det oerhört mycket kvalitetstid med barnen. Och de lär sig så otroligt mycket nyttigt av att vara i stallet och ta hand om ett djur på det här viset. Det är jag glad att kunna ge dem just nu.

Myskmadra är verkligen vackert och tacksamt. Känns som jag nyligen återupptäckt denna goding, och jag vill bara ha mer!

Oj, det blev mycket tankar om livet idag. Och det har inte blivit så mycket trädgårdstid, tiden räcker liksom inte riktigt. Men en liten dos blev det igår när jag, två kids och min mamma stack iväg till Plantagens rea. Det blev ett billigt äppelträd 'Aroma', några perenner, lite höstblommor och framförallt lite planering av en rockad som ska äga rum i trädgården framöver. Jag har nämligen fått för mig att jag ska flytta min köksträdgård som ligger framför växthuset, till en del av vår trädgård som idag bara är naturtomt, kan man säga. Stackars trädgård, den får aldrig växa i fred ;-).

6 kommentarer:

Marina sa...

Mycket intressant inlägg! Skulle i princip kunnat vara skrivet av mig :). Ja,inte det där med ridning för jag är allergisk.
Nu är våra "barn" 18 och 20 år och jag kan inte nog beskriva hur tacksam och nöjd jag är med att jag jobbade så pass lite när de var små och att vi valde att själva ta ansvar för dem, deras uppfostran och trygghetsgrundande. Det har gått väldigt bra för våra barn genom livet på alla plan.
Det enda jag tänker är att du ska unna dig att odla ditt eget intresse också, trädgården. Fortare än du anar är barnen stora och lever mer sitt eget liv och då är det viktigt och skönt att ha sina egna intressen kvar, tror jag. Jag tänker inte detta för att du ska ha egentid (märkligt ord enligt mig) utan just för att man som förälder har rätt att ha egna intressen och det visar också barnen att man tar sig själv på allvar, inte "bara" lever för någon annan. Hoppas du förstår hur jag menar. Detta i all välmening.

Vilken fin stig och det där med att flytta köksträdgården... mycket spännande :).

Det ska gå att kommentera genom sin telefon men jag är inte så bra på att förklara sånt.

Kram

Karin - Mina Rum sa...

Vilken härlig grönska i din lund. Vissa ställen i trädgården passar att bli lite lagom "vildvuxna".
Hoppas du kommer på hur du kan kommentera via mobilen. Det är så smidigt. Jag kommenterar nästan bara så. Då slipper jag sätta igång datorn.

Kram!

Annika Christensen sa...

Hej!
Mycket intressant läsning. Ja du beskriver verkligen livet.
Blev så nyfiken på lekstugan med miniträdgård. Kanske man får se lite mera från den framöver.
Jag var och gjorde reportage hos en tjej som sa att hon hann med mycket i trädgården när barnen var små för då var de alltid ute tillsammans.Hon var lika klok som du.
Allt gott
Annika

Marina sa...

Kan nog förstå hur du menar med jämställdhet, pension mm. Jag tänker att man ändå får förutsätta att man kommer hålla hop med sin man och därmed delar man lika på ekonomin även på äldre dar. Blir det inte så ja, då får det lösa sig då. Jag skulle inte kunna avstå från att vara tillsammans mycket med barnen bara för att det finns en liten risk att man står ensam med låg pension. Jämställdhet tycker jag handlar om att man ska ha samma möjligheter till val. Vill mannen också vara hemma med barnen ska kvinnan låta honom vara det. Vill kvinnan inte vara hemma så mycket får mannen acceptera det och dela lite av hemmatiden med henne. Sysslorna hemma tycker jag att man får dela upp som det passar. Inte dela rakt av bara för att det ska så vara. Den som är hemma mest gör nog automatisk mest hemma också. Bara man hela tiden diskuterar det och kommer överens. Båda ska ha en chans att välja, vad de vill och inte vill. Det som ingen vill göra får man dela upp så att det blir lite "tråksysslor" åt båda.
Ja, så tänker jag. Inte nödvändigtvis rätt men rätt för oss här i denna familjen :).

Kram

Marina sa...

Haha, du får spama" hur mycket du vill. Jag tycker det är värdefullt att "kommunicera" såhär.
Absolut viktigt att ha en dialog kring valen man gör och ansvaret i valen. Det är ju en chansning den tar som stannar hemma med barnen men ja, ... man får hoppas och tro att det blir bra.

Här är det bara maken och jag hemma ikväll. Sonen har kört till sin handbollsträning och dottern körde direkt till pojkvännen efter sin skoldag (högskolan). Henne ser vi inte förrän imorgon. Sonen är nog inte hemma innan jag lägger mig. Livet med stora barn... ;)
Igår "behövde" sonen mig i alla fall. Han, som går sista året på gymnasiet, ville att jag skulle läsa igenom hans diktanalys. Nöjd konstaterade jag att han har ett rikt språk (visste jag redan iofs) och är bra på att formulera sig. Dottern, som precis börjat läsa till sjuksköterska, ville diskutera etiska dilemman för ett par dagar sedan. Jag älskar sånt så jag var tacksam för det.
Var sak har sin tid.

Kram

Rost och rädisor sa...

Tänkvärda ord!
Gillar stigen till lunden och myskmadra och brunnäva är dessutom två favoritväxter. Myskmadran gillas förresten även av hönorna. De är tokiga i den.
Allt gott
Anette

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...