tisdag 7 oktober 2014

Blommig fredag blev visst blommig tisdag...

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Buddleja_x_weyeriana_'Sungold'.jpg
Fjärilsbuske, buddleja 'Sungold'

Alltså livet rusar förbi just nu, jag hinner knappt med. Skola, dagis, amning, skjutsning, ridning, amning, simskola, läxläsning, amning, middag, läggning, amning, sömn. Pust! Jag började på det här inlägget tidigt förra veckan för att jag skulle hinna posta  det till fredag, men det gick visst inte att få till. Så, lagom försenat kommer mitt inlägg.

Veckans tema (förra veckans) är (var) som sagt färg, och i min trädgård idag, består färgerna främst av vitt. Och grönt förstås. Tidigare trädgård gick genomgående i romantisk färgskala med lila-rosa-vitt-blått. Gult och rött var tabu, kan man säga. Fann jag något gult eller rött så rycktes det bryskt upp med rötterna - ögonaböj!

http://www.sjouktjekopenga.nl/Geum%20rivale%20Mai%20Tai.jpg
Nejlikrot, geum 'Mai tai'
Huset vi bor i nu, köptes ju med en stor grusplan runt hela tomten. Eller grusplan och grusplan, det var fyllnadsmassor-geggamojja. Nu har det kommit till en lund, en bit gräsmatta, växthus, köksträdgård och entrérabatter. Och blomningarna är främst vita, med lite inslag av blått, bortsett från mina prydnadskörsbär 'Accolade' som ju blommar i fluffigt rosa. Men nu plötsligt, har en dröm om aprikos infunnit sig. Vad har hänt??

Kanske jag har blivit äldre och klokare? Inte vet jag, men nu ser jag framför mig en rejäl entrérabatt med rosen 'Crown Princess Margareta' och mörkt gröna klot av thuja och buxbom med en underplantering av fluffig silverarv. Och efter att ha tittat på mitt nya favoritprogram Gardeners' World så kan jag bara inte motstå stäppliljan 'Cleopatra' och jag drömmer om att få till klimatet i trädgården så att den sköna buddlejan 'Sungold' skulle kunna trivas.

http://www.connonnurseries.com/index.cfm/fuseaction/plants.plantDetail/plant_id/343/index.htm
Stäpplilja 'Cleopatra'

Jag har faktiskt blivit helt besatt av den här färgskalan plötsligt, och jag tänker att även fingerborgsblomman 'Dalmatian Peach', vildtulpanen 'Bright Gem' och lejongapen Twinny Peach' också hade passat fint i den rabatten. Och det här känns så spännande, eftersom jag inte riktigt känner igen mig själv. Aldrig hade jag trott att detta skulle vara en färgskala som lockade mig, som den gör idag. Jag är förtrollad helt enkelt! Och det känns rätt härligt egentligen, att trädgård är så tillåtande på något vis. Och också så lätt att förändra. För vem vet. Imorgon kanske både knallgult och klassiskt pelargon-rött är mina favoritfärger. Man ska aldrig säga aldrig.

http://blandrosorochbladloss.blogspot.se/search/label/Blooming%20Friday

Klicka på bilden för att kika in hos Heléna med fina bloggen Bland rosor och bladlöss för fler bidrag på temat Färg!

4 kommentarer:

Karin - Mina Rum sa...

Vad roligt att du fastnat för den aprikosa färgskalan. Jag kan varmt rekommendera den. När jag skulle planera min rosenrabatt föll valet just på den färgskalan och det ångrar jag inte. Det finns massor av rosor i denna sköna färg. Jag har haft lejongapet Twinny Peach och en aprikos ringblomma under, och det har passat perfekt. Om någon perenn skulle bli aktuell vore ju nejlikroten du visar suverän.
Så kör på med aprikos. Du kommer inte att ångra dig.

Kram!

Lena/isklockan sa...

Förstår att du är förtrollad. Den färgen är super snygg. kram

Hélena sa...

Helt ljuvliga växter du visar och jag sk genast titta närmare på dom till min regnbågsrabatt. Twinny Peach och dalmatin Peach har jag redan och de är ljuvliga :-)
Kram Hélena

Rost och rädisor sa...

Måste hålla med dig, det är en härlig färgskala. Skulle passa så bra mot vårt faluröda hus, men vart ska allt rosa, ljusblått och lila ta vägen....

Ha det så gott
Anette

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...