söndag 27 mars 2011

Rosenskära och jätteverbena

Nu har jag haft trädgårdsmästeri här hemma igen! Rosenskära och Jätteverbena har fått mer näringsrik jord och mer plats för sina fötter (rötter) i egen kruka. Faktiskt första året jag sår egna rosenskäror och andra gången jag gav mig på Jätteverbena. Förra gången med mycket dåligt resultat, nämligen noll.


Rosenskära "Double Click". Bilden är lånad från Impecta.

Förhoppningsvis ska mina rosenskäror bli som den här vackra bilden med stora, hel- till halvdubbla blommor i flera nyanser, från mörkt vinrött till vitt. Att så rosenskära var döenkelt - det går att göra på friland när jorden är varm, men jag förkultiverade ju (uppenbarligen ;-) ) inomhus för några veckor sedan. Ner med fröna i jorden och täck med ett litet lager såjord. Jag tror varenda en dök upp. Mycket lättsådd!

Att omskola rosenskära var också en lätt match. Okej det var lite marigt att reda ut dem då de långa stjälkarna hade trasslat in sig i varandra, jag sådde nog lite för tätt. ("Mental note" till nästa år - så inte så tätt.) Annars var det bara att försiktigt trycka ner de små stjälkarna i den näringsrika jorden. Och det gjorde ingenting att de var lite långa och gängliga, för det åtgärdades snabbt genom att plantera de djupare - att alltså låta jorden gå upp en bit längs med stjälken. Det har jag iallafall läst mig till på nätet att det ska fungera även på rosenskära.

Jätteverbenan är genom erfarenhet lite svårare att gro. Jag har provat en gång förut som sagt och fick inte upp en enda planta. Det här året tror jag att varenda en grodde! Vad stolt jag kände mig när hela krukan täcktes av en grön kudde av små jätteverbenor.

Att så jätteverbena gör man genom att förkultivera inomhus i såjord. Jag täckte med ett lager jord och slängde in sådderna i kylskåpet 2-3 veckor. Därefter plockade jag ut dem och ställde de ljust i rumstemperatur. Som sagt, det lyckades väldigt bra, och nu har jag sparat 10 stycken små jätteverbenaplantor som ska få husera i fönsterkarmen tills det är dags att avhärda dem och plantera ut.

Bilden på jätteverbena är lånad av Impecta
Förutom rosenskära och jättverbena har även vitkålen, gurkan, två sorters tomater, broccolin och den enda av riddarsporren 'Magic Fountain White' som grodde omskolats. Undrar varför det blev så dåligt resultat på den? Jaja, jag fick en iallafall, som jag ser väldigt mycket fram emot. Nu ska vi bara se om jag lyckas hålla den borta från små nyfikna barn ;-).

Idag har vi haft en jätteskön dag - lilla familjen. Rultat runt i trädgården - jag har klippt på körsbärsträdet och Hannes 3,5 år har stekt pannkakor i lekstugan till pappa och lekt Robin Hood med hemmagjord pilbåge. Helt klart en bra dag! Ikväll ska jag ge mig på Trädgårdstoppen för att se om det är något kul. Vad har ni gjort idag?

5 kommentarer:

Lantligt i smultronbacken sa...

Jag har två påsar rosenskära hemma och har tänkt att sätta dem direkt på plats för att jag inte har plats inne samt lämpligare. Det är första gången för mig och jag hoppas att de blir bra, perfekt att kunna plocka in de fina blommorna i sommar

Ha en skön söndag

Teres

Hem och Harmoni Marie sa...

Hoppas du lyckas med alla sådderna, ska bli kul att se vad det blir. :)
Jag har ännu inte sått nåt men lite grann ska jag allt påta ner i jorden.

Ha en härlig söndag! Kram Marie

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Hej vännen! Kul att det tar sig så bra med alla fröerna. Insåg precis att jag nog har glömt att så jätteverbena i år... Hmm.. börjar bli i senaste laget nu men jag kanske ändå ska försöka. Jag har några plantor övervintrade i vinterförvaringen som jag tänkte ta sticklingar på. Kanske får nöja mig med det i år. För verbena vill man ju ha. Bedårande växt. :)
Helgen har spenderats i sthlm på nordiska trädgårdar. Blev en aning besviken. Tyckte inte att den var lika rolig som tidigare men visst var det spännande att ha varit där. :) Låter som du har haft en toppendag!
Kramar!

Vinterhagen sa...

Det är härligt när det växer i sålådorna!
Rosenskäran är en av mina favoriter och jag har dom i en odlingsbänk uppe vid växthuset där de självsår sig varje år i bänken och även runt den i gruset. Blir mängder av små fina plantor att sätta runt om i trädgården. De verkar korsa sig och bjuder på lite olika varianter varje år. Superlätt att ta frön ifrån på hösten. Mina är rosa o vita men jag har inga sådana dubbla som på bilden, det måste jag skaffa! Underbara blommor!
Kram!

Marina sa...

Ser växer bra hos dig ser jag. Här står det stilla, verkligen helt stilla, på den fronten.Kan du skicka ner lite växtkraft kanske?

Kram!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...