onsdag 23 mars 2011

Zucchini 'Costata Romanesco'

Min frösådda squash 'Costata Romensco'
Okej jag erkänner. Jag sådde zucchinin en aaaning för tidigt. Fjong sa det så sköt den iväg. Jag har haft lite dåligt samvete över den men äntligen fick den en ny större kruka med lite mer näringsrik jord. Dessutom flyttades den till ett ljusare och kanske svalare fönster.

Fröerna fick jag i ett byte med Gela, och jag är verkligen glad över de! Efter lite efterforskning på nätet så upptäcker jag att det är en gammal italiensk sort som av vissa anses vara den allra godaste sorten! Jag blir bara mer och mer lycklig över mina taniga zucchiniplantor. Visste ni förresten att zucchini och sommarsquash är samma sak? Det visste inte jag, men jag har undrat vad skillnaden är. Nu vet jag. Ingen.

Squash 'Costata Romanesco'. Bilden är lånad härifrån!
Så här vackra frukter hoppas jag även att min plantor kommer att ge mig i sommar. Om de överlever ända till sommaren vill säga. Damn you - dåliga tålamod! Håll tummarna nu...
Tack för tipsen om kompost! Så nätkomposten går bort då med andra ord... hmm... vad göra? Bygga själv låter jobbigt, men jag ska kika in hos dig Marina och titta på den ni har gjort. Inga-Lill: Menar du att jag som bor i värsta snigelriket borde undvika öppen kompost för trädgårdsavfall överhuvudtaget alltså? Ska nog kika på det där med jord som komposterats från hushållen i kommunens avfall...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Malin!

Tack för din vänliga kommentar på min blogg! Visst är väl Lena Israelssons böcker bra! Jag älskar den som heter Handbok för Köksträdgården. Lycka till med din 'Constata Romanesco'. Visste du att det var "matgurusarna" Anna Bergenströms och Karin Fransson favoritzucchini också. Vi är i gott sällsakp ;)

Ha en härlig vårdag!

/Cecilia

Millan sa...

Lycka till med zucchinin, det är ju så gott.

Det där med kompost verkar vara en hel vetenskap, själv har jag både en kallkompost till det mjuka trädgårdsavfallet och en som kommunen hämtar med allt det andra. Hoppas du hittar nåt som passar dig.

Ha det gott!

Scilla sa...

Oj så fin - och långt kommen! Mina har bara hjärtblad... Har dock en hel del annat som såtts för tidigt... Vad bra att du redde ut begreppen! Betyder det att vanlig squash är perenn (på sydligare breddgrader) då eller?

Kram!
Stina

Lövkojan sa...

Vad fina plantorna ser ut! Blir nog bra med mycket sol och lite svalare tror jag också :).

Kram Marie-Louise

Lotta 8`) sa...

Hihi.... minns att jag ett år sådde gurka vid den här tiden, tror hela sovrummet var fullt av gurkplantans långa rankor! :) Men ställ dem mycket svalt så sticker de inte i väg så fort. Det är så roligt när det man sått, växer och frodas, då vill man bara så mer och mer :)
Ha en fortsatt skön helg ♥

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...