torsdag 17 mars 2011

Är det åldern som gör det?

Kryddtagetes 'Tangerine Gem'. Bilden lånade jag härifrån.
När jag var yngre HATADE jag röda pelargoner. Det var värsta sortens tantblomma tyckte jag. Om det fanns någon växt som kunde mäta sig med denna skräck-känsla så var det Tagetes. Jag HATADE tagetes. Idag har jag flera pelargoner, och en av mina största pelargonkärlekar här hemma är just en röd pelargon . Dock inte den där vanligaste zonalpelargonen med röd/orangea blommor, utan en vacker Bornholmspelargon. Men den är verkligen röd.
Tagetes 'Linné'. Bilden lånar jag från Runåbergs fröer
Och nu bryter jag nästa nojja. I år sår jag så många som tre stycken olika varianter av tagetes! (Endast 'Silvia' har visat sin vackra nuna än så länge). Det här är verkligen en stor spärr som jag tagit mig igenom. Plötsligt tycker jag den är både söt och vacker. Nyttig för köksträdgården, och att den liksom har en naturlig plats just där. Och på bilderna ser ni sorterna som jag satsar på i år: kryddtagetesen 'Tangerine Gem', den äldre tagetesen 'Linné'  från just Linnés trädgård och den enkelblommande sammetstagetsen 'Silvia'.
Sammetstagetes 'Silvia'. Bilden är lånad från Impecta
Nu riktigt längtar jag efter att få se de på plats i min köksträdgård! Jag ser framför mig hur de kommer att lysa upp hela odlingen. Det är lustigt hur samma växt kan ge så olika associationer... Jag tror det är en åldersgrej... jag har väl blivit en tant nu då helt enkelt. Bara att inse faktum. Fast den där klassiskt orangea bolliknande blomsteraffärs-tagetesen kommer nog aldrig få sätta sina rötter i min trädgård. Där går gränsen. Just nu iallafall ;-).

10 kommentarer:

Vinterhagen sa...

*Fniss* Om det är tantvarning att ha tagetes så blev jag tant redan i 20 års åldern...:) Innan jag hittade den underbara kryddtagetesen "Signet Lemon" gillade inte jag heller tagetes. Det gäller att hitta en sort som man gillar, sedan är man fast! Det är tur att de är enkla att driva upp från frö för hemma oss mig går det åt många plantor!
Men jag håller med om att gränsen går vid den orangea bollformade tagetesen :)
Kram!

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Oj Malin, vad det har hänt grejjer här hos dig! Har missat massor. Krokusar, finfina bilder från mässan och finaste gåbortprresenten! :)
Såg att du odlar Tangerine Gem. Jag blev helt kär i den förra året (första året jag hade tagetes). Har också tyckt precis som du.. tagetes o pellisar är tantblommor. Bara att acceptera att man har blivit tant.. ;)
Kramar!

Millan sa...

Tagetes hmm jag har inte hamnat i det träsket, än, men vem vet när det börjar växa tagetes här med.
Det var en bra gå bort-present du hade jag funderade på var jag skulle göra av allt som jag planterat (om det kommer upp dvs.)

Ha det gott!
Kram

Annika Christensen sa...

Hej!
Det var längesedan jag tittade in här.
kan bara hålla med om att det är åldern som gör det för det är lika dant för mig.
Som det kan bli.
Dottern säger att jag är tant...
ha de gott
Annika

Lövkojan sa...

Japp, visst är det åldern :). Nej, vet inte men jag har gått från att få panik när jag ser Saint-Paula till att önska ett fönster med olika färger på blommorna :).

Själv har jag fallit för en stor tagetes som heter Vanilla och är cremevit.

Kram Marie-Louise

Snickaregården sa...

Hihi... vad jag känner igen mig :) Avskydde pelargonier och tagets bl a. Men jag har både mårbacka och bornholm och vet du.. jag har t o m sått stora vaniljgula tagetes. Ja, jag är förvånad själv ;)
Ha en skön kväll

Kram Maria

blomkronan sa...

Här är en tant till.. =) tagetes är en så fin blomma och blommar lääääänge. Men det får bara vara dom enkelblommade inte bollarna, dom blir så fula efter regn =(.

Hildas hem sa...

Ha ha! Visst är det lustigt hur man kan ändra sig :)
Jag hade samma uppfattning om de blommorna men älskar numera pelargoner ... men gillar bara tagetes än så länge. Om ett par år älskar jag dem säkert också ;)

Hoppas att du har en fin kväll!
Kram Sofia

Marina sa...

Jag vet inte om det beror på åldern eller på att man som människa är flexibel och beredd att omvärdera sina åsikter. Jag vill nog tro på sistnämnda. Kryddtagetes har jag haft några gånger men inga andra tagetes. Däremot har jag absolut ändrat mig om andra växter både åt en och andra hållet.

Kram!

Jord under naglarna sa...

Tagetes var aldrig en blomma för mig.

Tidigare.

Sedan sådde jag några för att ha i växthuset (hade hört att de var bra mot ohyra där) och när jag fick massor över planterade jag dem i köksträdgården och nu vill jag inte vara utan tagetes där!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...