onsdag 27 april 2011

Min goda limpa

Tack för alla snälla ord och fina tips till planteringsbordet!

Det blir nog absolut några krokar undertill iallafall... någongång. Nu när jag är så gott som klar med planteringshörnan (åtminstone så att den går att använda) så gör jag som vanligt - vandrar vidare till något av alla de andra tusen projekt som jag har på hög. Konstigt att saker och ting aldrig blir helt klara här hemma...

Ett annat stort projekt har varit att anlägga en odlingslimpa. Eftersom jag inte höststädade min trädgård fanns där massor med gammalt växtavfall som jag kunde använda. "Receptet" fann jag i Lena Israelssons nya bok "Grönsaksodling – enkelt, ekologiskt & gott"  som är en klar favoritbok. Anna med bloggen Vita rosor och förgätmigej beskriver på ett bra sätt hur man gör här.  Hon har för övrigt varit en stor inpirationskälla till att verkligen ta mig ut och anlägga den "goda" limpan.

Idén är att min limpan ska förmultna och ge min odlingslåda fantastisk jord till nästa säsong. Men dessutom ska jag kunna utnyttja den värme som bildas (dels genom förmultningsprocessen, men också eftersom den är upphöjd) för att kunna odla grönsaker på redan i år. Här ska bl.a. min zucchini 'Costata Romanesca', inläggningsgurkan 'Double Yield' och kanske broccolin 'Thompson' få njuta av värmen.


Hur som helst så är ju den bästa tiden att anlägga odlingslimpan egentligen på hösten, då man har massor av avfall i trädgården, och den har en hel höst/vinter/vår på sig att börja förmultna och "komma igång", men så klok var inte jag. Men så läste jag att det gick bra att anlägga den på våren också, så då var det ju bara att prova! Så nu är den anlagd och tillplattad så inte vattnet ska rinna av och jag riktigt längtar efter att sätta ner mina plantor i den. Och självklart hoppas jag på rekordskörd ;-).

Vad har ni för erfarenheter av att odla på limpa?

4 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Fin limpa du byggt! Verkligen ett bra odlingssätt på alla vis! Lycka till med grönsakerna...

Kram Anna Vattenkanna

blomkronan sa...

En Limpa =) jag har oxå Lenas bok och läst om limpa, tyvärr har jag inte plats att göra en.
Men det ska bli kul att få följa din.
BRA JOBBAT... / Mari

Lotta sa...

Den ser ju verkligen imponerande ut. Jag har ingen som helst erfarenhet av odlingslimpa men det ska bli roligt att se resultatet av din.
Kram

Malin sa...

Hej Malin! Du har vunnit utlottningen av betong G:et från Fiffiga Fröken i min blogg:) Maila mig gärna din adress så skickar jag det till dig under kommande vecka:)
Ha en underbar valborgshelg!
Mvh/Malin

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...