onsdag 22 maj 2013

Potatis 'Amandine' i min köksträdgård

 
 Idag har jag äntligen tagit tag i mina vackra knölar 'Amandine' från Larsviken. Jag köpte lite sättpotatis på trädgårdsmässan i Älvsjö i april och nu äntligen fick de komma ner i jorden. Jag tycker det är extra kul att köpa sättpotatisen från skånska Larsviken, eftersom deras profil är att ha ett miljötänkande i sitt odlande, vilket känns bra. Och sen är ju Viken mina svärföräldrars grannby ( dvs innan vi släpade upp dem hit till oss ;-) ) och det känns alltid roligt med lite anknytning.

Nu växer köksträdgården fram. Potatisarna bor i dubbellådan som är närmst i bilden.
Potatisarna sattes på ca 10 cm djup och med kanske 20-30 cm avstånd. En aning tätt kanske mellan vissa knölar, men men, jag vill ha en låda full med potatis i sommar! Amandine är en god sommarpotatis, som är avlång till formen och som fungerar till det mesta tycker jag. Mums vad jag längtar efter att grepa upp de första potatisarna! För att piffa till det lite och samtidigt tänka på att hålla köksträdgården och jorden så "frisk" som möjligt så petade jag dessutom ner några ringblommor 'Pacific Beauty'. Har jag riktig tur så kanske det t.o.m. räcker till en hemmagjord ringblomssalva, vem vet...
 
Så har alltså startskottet för årets köksträdgård gått! Känns härligt att vara igång på riktigt nu efter ett års uppehåll. Förra sommaren var det lite mer grundläggande trädgårderande, typ: lägg jord på fyllnadsmassorna och rulla ut gräs och gräv ut med grävmaskin för häcken och lunden. Och så  byggdes garaget förstås. Så nu kliar det verkligen i mina fingrar, och som sagt - äntligen är jag igång! Ha en skön kväll allihopa!.
 


3 kommentarer:

Snäckskalsdalen. sa...

Amandine är en favorit här hos oss, så god! Och villig att göra knölar!
Tänk vilka goda potatis vi kommer att få till sommaren!
Agneta kram

Fröken Grön sa...

Jag är kär i ditt nya fina lilla växthus!
Var hittar man ett sådant?
/Anna-Karin

LINDA sa...

Härligt med potatis i pallkrage. Jag har fixat mig en kolonilott på andra sidan vägen ... uppe hos grannen. Satte amandin och rocket i måndags :) Amandine är verkligen en storfavorit!

Solsken
//Linda

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...