lördag 25 januari 2014

Lärdomar i köksträdgården

Som den glada trädgårdsamatör jag är så lär jag mig nytt hela tiden. Jag har odlat grönsaker ett par år nu på olika sätt - friland, odlingslådor, krukor och nu senast även i pallkragar och i mitt växthus. Jag har ju skapat en liten men naggande god köksträdgård på ett par kvadratmeter, sammanlagt 7 st fullstora pallkragar (2 på höjden) och två stycken "halvstora". I slutet av varje säsong så har jag en massa kloka idéer på hur min odling kan förbättras, och varje vår när jag sitter med frökatalogerna så hamnar jag i samma fällor igen. Men det här året ska det bli ändring!

 Så jag satte mig ner med min trädgårdsbok som är en liten anteckningsbok där jag för anteckningar över vad jag sår var, hur skörden blir, skissar på rabatter osv.  Iallafall så försökte jag sammanfatta 2013 års köksträdgård för mig själv och punkta upp saker som jag ska försöka tänka på nu inför den här säsongen:

1. I flera år har jag envisats jag med att fröså lök, och det tar ju sådan evinnerlig tid, pluss att det aldrig direkt blir någon skörd att räkna med. Nej, i år blir det sättlök!

2. Så sallaten i halvskugga så kanske den inte torkar ut lika snabbt. Jag har tröttnat på besk och trist sallat. Då kan jag ju lika gärna gå till affären och köpa något från kanarieöarna liksom. Nä - nya tag 2014!

3. Hoppa över kål i köksträdgården :(. Bara att inse, det är inte bara mina favoriter utan även rådjurens, och kålen klarar helt enkelt inte att överleva efter att ha blivit nedtuggat. Kanske, kanske att jag ger det en chans på altanen istället?

4. Sluta smådutta! Odla mer av det vi faktiskt äter och mindre av det andra. Jag har en tendens att glömma bort att mina 7 lådor faktiskt inte rymmer så mycket. Jag klickar hem fröer som om jag ägde flera hektar att odla på. Det gör jag faktiskt inte.

5. Samodla inte ringblomma med potatis. Det får helt enkelt inte plats.

En annan lärdom handlar om moroten ovan - 'White Satin'. Kul färg och fin form, men smakade träigt och tråkigt. Jag har länge varit allergisk mot morot och hade förhoppningen att jag kanske inte skulle reagera lika starkt på den här vita sorten. Och mycket riktigt så gjorde jag faktiskt inte det Men jag tyckte inte den var så odlingsvärd då den inte hade den där söta morotssmaken. Så i år blir det en vanlig god, tidig orange sort. Men ännu har jag inte bestämt vilket sort... Någon som har något bra tips?

Nu börjar jag känna att det verkligen är dags att färdigställa mina frölistor och skicka in beställningarna så jag inte hamnar efter med tomater och perenner. Men det finns ju så mycket att välja bland... Är ni färdiga med era fröbeställningar?

3 kommentarer:

Annie Gustavsson sa...

Hej! Har du möjligtvis en mailadress. Skulle vilja ge dig lite tips!

Mvh Annie Gustavsson

LINDA sa...

Jag borde skriva ut det här inlägget och sätta upp det på väggen. Känner igen mig. Varför odlar jag en hel pallkrage med purjo när jag behöver så många och skulle kunna ha något annat, till exempel.

Kram
//Linda

Karin - Mina Rum sa...

Hej igen!
Kul att du är tillbaka. Mina fröbeställningar gick iväg förra veckan och Impecta-fröerna kom i fredags. Jag försöker också göra så där som du, dvs. utvärdera och försöka förbättra till nästa säsong. Inte alltid det lyckas så bra. Håller helt med ang. lök. Det går bara inte att fröså. Förra året körde jag bara sharlottenlök och det gick jättebra. I år blir det eventuellt både sharlotten och röd lök.

Lycka till med fröbeställningarna.
Kram!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...