onsdag 5 februari 2014

Trädgårdsplanering ~ skiss (kom gärna med idéer)


Det här blir kanske inte det snyggaste inlägget, men jag tyckte det var lite roligt att leka lite med bilden i paint för att se hur mina idéer skulle kunna bli. Det här är en gavel av vårat hus som hittills inte fått någon tydlig plan. Vi har som sagt inte gjort någonting med den här sidan, mer än att använda den till skräphörna. Bilden är tagen från lunden, med gatan i ryggen, och längst bort i bilden finns en liten gräsplätt till barnen. Tomtgränsen går längs med planket och bortåt, och till vänster om tomtgränsen ligger en allmänning. Just det, det ligger i sydvästligt läge.Just nu går mina tankar såhär. Till höger i bild, en liten avskärmning med vidjehortensian framför och ngt klätter. Bakom den ett hav av stäppsalvia och daggkåpa (inspirerad av Christel Kvant och Heidi Palmgrens bok 'Nya Trädgårdens rum' och förstås Maria med bloggen Almbacken) med ett högt gräs bakom. Kanske lite lavendel som jag älskar En pergola där det klättrar något grönt, eventuellt blommande, med en sittplats under. Pergolan skuggar då lite, men inte för mycket. Det limegröna och lilablå havet fortsätter på andra sidan den lilla gatstensgången (jag är ju så gott som stenläggare som ni kanske minns), och avslutas med lite gräs där på änden mot gräsmattan. Det passar bra mot allmänningen som består av en kulle med torrt gräs under några höga björkar. Kanske grus under pergolan, eller cementplattor. Fast jag är lite orolig att det ska bli för sterilt där mot väggen?

Snälla ni, kom gärna med tips och idéer! Framförallt hur jag ska få ytan under pergolan att inte bli för steril och trist.Hur gör man en sittplats sittvänlig? Kanske man kan få in ett vattenblänk på ngt sätt? Jag håller tummarna för många idéer då jag vet att ni är många duktiga trädgårderare med unika idéer där ute.

Stor kram!

5 kommentarer:

LINDA sa...

Det där kan nog bli jättefint! Skulle vilja ha mitt planteringsbord där :D

Kram
//Linda

Karin - Mina Rum sa...

Plattor är praktiskt när man ska ha sittplatser. En massa stora, snygga krukor med "svällande" växter i skulle nog mjuka upp en hel del. Kanske något i kruka eller direkt från marken (dvs. ta bort en platta och plantera) som får ta sig upp på väggen skulle vara snyggt. Du kan ju dessutom variera med olika sorters plattor, natursten och gatsten för att minska den sterila känslan. Jag tror att det kommer bli snyggt hur du än gör.

Kram, Karin

Cajsas Faster sa...

Hej, kul att du skrev hos mej. Nu kan jag följa dina trädgårdsprojekt. Det ska bli kul, så lycka till // MARIE

Malin sa...

Hej Malin
tack för din kommentar hos mig.
Visst är det kul med planer! Ser ut som du har något riktigt fint på gång, Grus är så fint men har en förmåga att flytta på sig... Förslag cementplattor/marktegel där du byter ut en eller flera till en vattenspegel. Inte så att man trampar i den av misstag förstås utan kanske framför ett gräs. Fint att ha utrymmen i stenläggingen av en bit odling typ kryptimjan/gräs. Pipranka är så fin på pergola och i det läget du har skulle det funka perfekt. Särskilt eftersom rankorna blir kvar på vintern.
Det är ju alltid fint när man inte ser allt på en gång så lite höra gräs och pergolan kommer göra det ombonat tror jag.
Lycka till!
Malin

M/S Design sa...

Inreder du platsen under pergolan med tex.sidebord och eller någon hylla på väggen med växter på mjukas allt upp och jag antar du tänkt ha något klättrande vid stolparna.
Kul med en massa planer! kommer bli fint.
Tack för titten
Mariana

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...