tisdag 4 mars 2014

Att så basilika

Basilikasådd 2014

Att så basilika är enkelt. Jag brukar göra som så att jag tar en lite större plastkruka, fyller lite mer än halva med vanlig jord, och toppar med ett par centimeter såjord. Därefter bredsår jag basilikafröerna, trycker till och har ett litet tunt lager med såjord över sådden. Vattnar lagom och ställer med plastfolie över eller liknande, på ett varmt ställe. Värmegolvet i tvättstugan är perfekt. Gror på ett par dagar. Då får de flytta till en svalare plats i huset, och njuta av marsljuset (?) i ett söderfönster.

Detta har blivit som en ritual för mig. Måste så basilika. Varje år. Jag tror det är för att den är så tacksam. Gror snabbt och lätt, och växer ymnigt och ger mig en känsla av att ha lyckats med mina sådder. Än sen om vitkålen skrumpnar och vitsipporna aldrig tog sig - basilikan vittnar om att i det här huset bor en person med gröna fingrar! Och det stämmer bättre överens med min självbild... :). Sen är ju basilikan riktigt god också, och doftar underbart. Och man kan skörda den i all evighet, känns det som. Bara man ser till att skörda den ovanför ett bladpar, så växer nytt bladverk ut och man kan snart skörda sin basilika ännu en gång.


Min frösådda basilika 2013
Sedan jag fick mitt växthus så bor min basilika främst där, skyddad mot vind och regn. Och där trivs den ypperligt! Men jag ser på bilden och de ljusa bladen längst ner att jag visst snålade lite med näringen förra året. Och med krukutrymmet. Jag borde nog ha delat den där basilikaplantan, åtminstone i hälften, för att den skulle trivas bättre i min lerkruka. För jag tycker den passar så bra i lerkruka, även om man får ligga på med vattningen under varma somrar, då krukan ju gör att den snabbt torkar ut.

Oj, vad härligt att tänka på sommaren och dess skördar en stund! Det blev en liten kick faktiskt i det gråa vädret. Har ni något "säkert kort" som ni sår varje år?

4 kommentarer:

Almbacken sa...

Du är ju för söt som kommer ihåg mina små gula krokusar. Jag tror faktiskt att jag kommer att få fler i år för vid ett besök i Danmark hittade jag fler lökar:)

Att så basilika verkar ju inte så dumt. Jag har aldrig sått någonting så jag blir så imponerad. Go känsla när det lyckas kan jag tänka.

Kram,
Maria

Rost och rädisor sa...

Jag älskar också basilika och det det går ju faktiskt att odla den inomhus hela året om man har lust...tips...

Ha det fint
/Anette

Josephine sa...

Nu blev jag ju sugen på att så basilika jag med :) tack för tipset!

Karin - Mina Rum sa...

Jag ska ha massor av basilika när jag fått mitt växthus. Den gillar ju att stå mer skyddat än vad den tidigare gjort på min altan. De senaste åren har jag dock lärt mig att man ska vattna basilika på fatet och det har förbättrat resultatet avsevärt.

Kram!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...