fredag 25 februari 2011

Att göra om plankrabatten

Plankrabatten 2009
Vilken underbar bild med syrénen i förgrunden! Den får mig verkligen att längta efter försommaren... Men det är faktiskt inte därför jag valde bilden, utan för att visa rabatten som jag tänkte göra om i sommar. I dagsläget är den lång och rak och följer hela planket från huset ner till tomtgränsen. Det händer alltså ingenting, det känns "platt" och tråkigt. Det är dessutom kalabalik i färgsättning och växtval, mina största "eyesores" är de röd/orangea dagliljorna bredvid de chockrosa höstfloxen. De ger mig rysningar...
Samma rabatt våren 2010
På  den första bilden så saknas faktiskt vårt lilla tappra försök att liva upp den urtråkiga, jätteraka rabatten, men på den här bilden kan man bakom syrénens knoppar ana det lilla fläderträdet som vi var tvungna att flytta när vi byggde Keramikverkstan. Man ser att två lite grövre stammar sticker upp där i rabatten - det är alltså flädern. Lite roligare blev det allt.

2009
Och här ser ni rabatten från andra hållet, från Keramikverkstan. Tanken är en böljande rabatt som kommer dölja lite av den stig som är planerad att följa rabatten. Stigen ska slingra sig runt fläderträdet i en halvcirkelform som ska fortsätta till partiet mellan planket och flaggstången. Där ska stigen vara lite trång, och runda flaggstången mot Keramikverkstan. Jag hoppas kunna bygga en "vägg" med en klätterhortenisa med mörkt gröna blad och vita blommor just precis där i böjen, för en lite trollsk känsla.

Rabatten ska ju som sagt gå i blått, vitt och grönt och jag har ju idéer, men nu undrar jag om ni har tips på några härliga växtkombinationer som hade passat bra? Antingen när det gäller färg, eller kanske när det gäller form eller bladverk? Jag vill ha mer inspiration!

7 kommentarer:

Lövkojan sa...

Den färgkombinationen låter som att det inte är så många som planerar nej :). Tror det blir mycket bättre att ändra formen på rabatten så det händer något med den.

Något som jag planterade första gången i år var hortensia, blå. Det är inte mycket som slår den blomprakten och tillsammans med något grönt runt, kan ju va ngt så enkelt som lammöron är det riktigt fint.

Lycka till, kram Marie-Louise

Marina sa...

Det är så kul att följa dina planer. Vita blommor har jag en hel del. Tycker de är så lätta att placera eftersom de inte skär sig med andra. Riddarsporrar, liljor av olika slag, rosor, stjärnflocka, nävor, pioner, klematis, kärleksört, luktärter, julrosor, syren, vidjehortensia...det är vad jag kommer på såhär på rak arm.

Kram!

Jord under naglarna sa...

Härligt med trädgårdsplaner!

Det här med att kombinera växter till en fin helhet är inte riktigt min grej. Jag saknar gröna fingrar och är i stadiet där allt som verkar trivas och dessutom blommar är fint, oavsett färg, höjd och form! =)

Mammasblommor sa...

Hej! Vilken lyx med en så stor rabatt! Hade jag den rabatten skulle jag först klä in staketet med klätterrosor och klematis, sedan skulle jag fylla rabatten med lägre rabatt- och buskrosor, blåklockor, riddarsporrar, liljor, dagliljor, pioner, lammöron osv! Som du märker älskar jag den gammaldags romantiska mormorsstilen i rabatten:)) Ska bli spännande att se vad du kommer att plantera i din rabatt, slutresultatet blir säkert jättefint!
Ha en fin dag!
Kram Margot

Hildas hem sa...

Jag längtar väldigt mycket efter odlingssäsongen nu när jag ser alla dina bilder. Underbart!
Jag har köpt in årets fröer i alla fall så snart blir det förkultivering :)

Ha en härlig måndag!
Kram Sofia

Nillas Trädgård sa...

Risken är att det är precis så som min blivande 30 meters rabatt kommer att se ut till att börja med då jag har en förmåga att påta ner det som står närmast och inte allt tänka i färger eller blomningstid... men allt går ju att göra om igen om det inte blir bra. men du gav mig en tankeställare här, något att tänka på :-) man vill ju gärna att det alltid ska finnas något som blommar.
Förresten, visst är det otroligt hur kissekatter bara smyger in i bild lite hur som helst. de finns bara där när man tittar på fotot och man har inte sett dem innan man tog kortet :-)

Nillas Trädgård sa...

Bara ett tillägg: Ursäkta, i min förra kommentar lät som att jag tyckte att din rabatt var hemsk när jag skrev "risken finns". Nä, jag tycker att den var fin... :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...