torsdag 24 februari 2011

Uppstickare med riktiga blad och deras framtida bo


Men vilken fantasi ni har - ni kreativa trädgårdsmänniskor! Som såg ett hjärta i mina gångar! lallafall så är den första uppstickaren med riktiga blad här! Honungssalvian. Små och sköra spirar de i fönsterbänkarna. Jag riktigt längtar efter att ta min nya krukmakare och börja skola om de små plantorna, men än är det inte dags... Tålamod är en dygd, är det inte så det heter?


Den andra är mina fina tomater 'Outdoor Girl'. De ser lite gängligare ut än vad jag är van vid - är det för varmt eller är det sorten som är lite gängliga? De är lite spetsigare i bladen också tycker jag... Iallafall spännande med en ny tomatsort!


Och när det väl är dags, då kommer de fina tomtplantorna få flytta in här! På bilden står en liten 'Gardeners Delight' och värmer sig. Det här enkla tomathuset blev jag faktiskt väldigt nöjd med - både enkelt att bygga och vackert att se på.


Ja som ni ser så är det i princip bara fyra enkelglasade fönster på rad mot en vägg. Jag använde några gamla odlingslådor och ställde rutorna på dem, en påslagen planka bara som håller in glaset. Så enkelt var det! Och typiskt mig så glömde jag rutorna utomhus i vinter, så det återstår att se i vilket skick de är i till den här säsongen.

Förresten - vilket är ert bästa tips för goda tomater? Jag vet inte varför, men jag får inte riktigt till smaken tycker jag, fastän tomatplantorna står skyddat och får några omgångar kogödsel under sommaren.

6 kommentarer:

Malin sa...

Härligt att se frösådder som redan spirar!:) Jag får väl vänta ett tag till med det eftersom fröna inte ens är i jorden än. Vilket snyggt och enkelt växthus ni har. Nåt sånt där skulle jag med vilja bygga som komplement till det jag redan har eftersom det har en tendens att bli rätt trångt:)
Tips på riktigt goda tomater är de som jag ska så- "Sungold", helt underbar och dessutom tidig! Och den nya favoriten "Chocolate cherry" Supergoda:)

Karin - Mina Rum sa...

Kul att de börjar komma upp nu, de små frösådderna.
"Outdoor girl" hade jag förra sommaren. De stod i krukor på altanen. De fick väldigt märklig form, som grekiska bifftomater men goda var de.

Kram!

Scilla sa...

Hej!

Tack för fröerna! Vilken trevlig blogg du har här då! Den åker upp på min blogglista. Känner igen tomatsmaksproblemet, men har tyvärr ingen lösning... Mycket sol antar jag är nyckeln, och att de inte torkar ut....

Kram!
Stina

Lövkojan sa...

Vilka rara små plantor, ser så hoppingivande ut. Riktigt fint som sagt med fönstren, den lösningen ska jag nog försöka mig på då min tomt nog är för liten för ett rent växthus.

Vet inte säkert men de bör stå svalt och med mycket ljus för att bli knubbiga. Mina höstvädd står i källaren 12grader och mycket ljus och då växer det långsamt.

Mitt bästa tips för tomater är bra jord, fylla på med gödning ibland, sol och märkligt mycket vatten :). Det har funkat bra, oftast :).

Försöker också skicka fröerna i helgen, helkul idé som sagt!

Kram Marie-Louise

Marina sa...

Jag äter inte tomater själv men odlar till resten av familjen. Jag har plantorna i Lugnet och vänder ner kogödsel i början av säsongen. Sen lägger jag gräsklipp runt foten på plantan under sommarens gång. Mest för att hålla fukten.

De är nog lite gängliga pga för lite ljus i komination med för varmt skulle jag tro. Mina ser likadana ut men idag flyttade de till verandan där det är både ljusare och svalare.

Kram!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...