fredag 1 mars 2013

Det där med nybyggt hus och därmed obefintlig trädgård...

Ja det är inte alltid så lätt det där med trädgård (men roligt). Vi har ju flyttat till ett helt nybyggt hus som ligger ovanpå massor av fyllnadsmassor som lagts dit för att fylla ut då vår tomt ligger i två våningar. Det är alltså a lot of grus/sten/betongrester som huset och en stor del av trädgården ligger på. Inte så mysigt direkt.


Detta är nytt för mig. Tidigare hus (jo vi har ett antal i bagaget faktiskt) har åtminstone haft gräs runt omkring och även om jorden under svålen varit stenig så har där åtminstone funnits någon form av jord. Nu är det bara grus, grus och ännu mer grus. Inte så lätt att gräva i kan jag berätta. Men detta ger ju en väldigt stor frihet att skapa något helt nytt, jag kan ju gå i vilken inriktning som helst! Tabula rasa - minsta sagt.

Så förutsättningarna är väldigt spännande, med en tomt i två nivåer, men samtidigt lite begränsande på något vis. Förr var det så enkelt att gräva en grop och sticka ner någon växt, nu krävs betydligt mer planering och inte minst övertalning så att Peter gräver gropen, för det orkar inte jag. Och det jag vill ska växa i trädgården får jag minsann plantera själv, för de tjocka grusmassorna bjuder minsann inte på någon extra fägring av någon självsådd akleja eller gammal krokus. Har jag inte petat ner några snödroppslökar så kommer det helt enkelt inga snödroppar. Tänk vad mycket jag fick gratis i de gamla trädgårdarna - en rugge midsommarblomster som kunde delas och plötsligt blev till skyar av söta blommor. Lite bortskämd var jag allt ;-).

Idag har jag haft lyx med ledig fredag tillsammans med barnen. Det är så skönt att korta ner veckan på det sättet. Och idag fick jag faktiskt lite mer vårkänsla - små snödroppsstrån stack upp utanför min mammas stugor, snön börjar sakta töa och fåglarna kvittrar - välkommen mars!
 

2 kommentarer:

Karin - Mina Rum sa...

Det är verkligen en rejäl utmaning du har på trädgårdsfronten. Att ha ett "tomt blad" är spännande, men samtidigt svårt. Här hos mig har jag visserligen gräs (eller något som ska föreställa det) men ytorna är så stora att det är svårt att veta var man ska börja. Ett lyxproblem kan tyckas, men inte desto mindre knepigt.

Lycka till med din nya trädgård. Jag kommer att följa dig med spänning.

Kram!

MyGarden sa...

Jag vet hur det känns. Spännande men jobbigt! Vi hade visserligen inte grus men stenhård lera över hela tomten. Nu efter tre år så har ju en del växt upp, men häcken är ett bekymmer, den växer inte alls. Så en utmaning är det med nybyggt. Lycka till med dina planer. Jag skall följa din resa med spänning :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...